Heeft u een lek dak of schade aan uw dak? We komen het graag voor u oplossen.
Dakdekkersbedrijf Le Ruet is gespecialiseerd in het opsporen en verhelpen van plat dak lekkage, maar we kunnen u natuurlijk ook helpen met lekkages aan schuine daken.
Heeft u een lekkage? Bel ons dan direct, of stuur een whatsapp. Zo kunnen we u het snelst helpen. Net als bij onze andere dakwerken geven we u een heldere prijs vóór we aan het werk starten.
Liever mailen?
Liever contact per mail? U kunt ons mailen op onderstaand e-mail adres, of gebruik maken van het online lekkage meldformulier.
E-mail:
info@dakdekkersbedrijfleruet.nl
Stormschade? Neem z.s.m. contact met ons op.
Wegens de mogelijke grote drukte is whatsapp hierbij vaak het snelst.
Als u stormschade heeft is de kans groot dat u niet de enige bent. We doen wat we kunnen, maar als er veel mensen zijn die tegelijk hulp nodig hebben zoals bij de forse stormen van de afgelopen tijd, dan is er ook een max aan wat wij kunnen doen.
Hoe vervelend het ook klinkt, zorg dus dat u er op tijd bij bent. Voor wie we kunnen helpen a.d.h.v. onze capaciteit zorgen we dat de lekkage tijdelijk wordt verholpen en maken we een afspraak om het werk later uit te voeren.
Na uw lekkagemelding nemen we contact met u op om af te spreken wanneer we langs kunnen komen. We brengen de oorzaak in kaart en geven u een prijs voordat we aan het werk beginnen.
Zo kunt u zelf bepalen of u de lekkage door ons laat oplossen of niet.
Tel: 06 - 488 588 98
E-mail:
info@dakdekkersbedrijfleruet.nl
Een lekkend dak kan tal van redenen hebben, van een scheve dakpan tot verstopte dakgoot en van verouderde dakbedekking tot condensatieproblemen. In veruit de meeste gevallen is een visuele inspectie van het dak nodig om de oorzaak vast te stellen en op te lossen.
Als specialist in daklekkages komen we echt vanalles tegen. We vertellen u daarom graag meer over lekkages. Van de oorzaken tot de gevolgen en hoe een dak lekkage kan worden opgelost.
Lekkages lijken in eerste instantie vooral vervelend en worden nog wel eens uitgesteld vanwege zorgen over de herstelkosten. Ons advies; niet doen!
Bijna iedere lekkage moet worden gezien als een serieuze bedreiging voor uw dak, uw huis én uw gezondheid. Lekkages kunnen namelijk structurele schade aan uw pand veroorzaken en zorgen voor gevaarlijke schimmelvorming. Niet direct aanpakken van een lekkage leidt vrijwel altijd tot hoge kosten, terwijl reparaties in een vroeg stadium vaak reuze meevallen.
Kostenindicatie lekkage is gratis
Heeft u op dit moment een lekkage?
Meldt dit dan vrijblijvend via ons lekkage meldformulier. We onderzoeken de oorzaak en vertellen u de reparatiekosten vóór we de reparatie maken. Zo weet u exact waar u aan toe bent en is de keuze altijd aan u.
Houtrot:
Lekkages zorgen ervoor dat water bij de houten dakconstructie en eventuele vloeren of plafonds van hout kan komen. Hout dat vochtig is gaat rotten en verliest zijn structurele kracht. Zo kan het bijvoorbeeld bij een plat dak zijn dat de hele dakbedekking verwijderd moet worden zodat het dakbeschot vernieuwd kan worden, terwijl bij een lekkage in vroeg stadium een noodreparatie voldoende is aangezien het hout dan nog kan drogen.
Zwellen en kromtrekken
Langdurige blootstelling aan vocht kan ook leiden tot zwellen en kromtrekken, wat de stabiliteit van de constructie kan aantasten.
Schimmel
Vochtig hout is een ideale omgeving voor schimmels. Naast houtrot geeft dit ook een gezondheidsrisico door de uitstoot van myotoxines.
Het risico van lekkages bij stenen muren is afhankelijk van het type steen. Zo zijn er in de jaren ’70 bijvoorbeeld betonstenen gebruikt die broos worden bij lekkages en zo hun structurele kracht verliezen.
Algemener kan water dat door lekkages in de muren komt metsel- en voegwerk beschadigen.
Ook kan er vorstschade optreden doordat het water in de stenen bij bevriezing uitzet. Dit kan leiden tot scheuren en broosheid.
Corrosie van wapeningsstaal
Lekkages die in het beton terecht komen kunnen het wapeningsstaal in het beton bereiken wat leidt tot roestvorming en uitzetting van het staal. In de volksmond wordt wel eens betonrot genoemd. Maar het is dus de aantasting van de stalen betonwapening.
Dit zorgt voor scheurvorming en verzwakking van het beton.
Aantasting van betonoppervlak
Water dat in beton trekt kan de samenstelling van het beton veranderen en het oppervlak eroderen. Lekkages kunnen daarnaast ook andere problemen veroorzaken zoals elektrische storingen en schade aan isolatie.
Wanneer vocht door lekkages in uw huis komt, kan het een ideale voedingsbodem creëren voor schimmels. Schimmels kunnen met vocht snel groeien in verschillende materialen, waaronder hout, gipsplaat, isolatie en zelfs textiel.
Een veelvoorkomende schimmel die optreedt bij lekkages is de ‘zwarte schimmel’ (Stachybotrys chartarum). Deze schimmel produceert mycotoxinen. (Myco = “gerelateerd aan schimmel”, toxinen = gifstoffen).
De mycotoxinen van de zwarte schimmel zijn giftig voor mens en dier. Vooral kinderen zijn erg vatbaar voor de giftige effecten van schimmel en kunnen er naast tijdelijke ook langdurige gezondheidsklachten aan overhouden.
Blootstelling aan zwarte schimmel leidt vaak tot allergische reacties, irritatie van de luchtwegen, hoofdpijn, hoesten, huidirritaties tot ernstige gezondheidsproblemen bij langdurige blootstelling.
Naast zwarte schimmel kunnen lekkages ook andere soorten schimmels bevorderen, afhankelijk van de vochtigheidsgraad, temperatuur en het type materiaal waarin ze groeien. Schimmelproblemen moeten daarom altijd serieus genomen worden.
Schimmel oplossen en voorkomen
Om schimmelvorming te voorkomen of aan te pakken, moet de schimmel zelf verwijderd worden, maar ook de ‘voedingsbron’.
Nokvorsten die niet meer recht liggen op een dak kunnen verschillende oorzaken hebben:
Veroudering en slijtage:
Na verloop van tijd kunnen de materialen die worden gebruikt om nokvorsten op hun plaats te houden, zoals mortel of bevestigingsclips, poreus worden en afbreken. De nokvorsten komen dan los te liggen en kunnen gaan verschuiven. Zeker bij gebruik van oud type mortel komt dit voor doordat deze geen elasticiteit heeft en dus niet kan meebewegen met het dak.
Weersinvloeden:
Bij storm en harde wind, extreme regen of vorst kunnen de nokvorsten beschadigen en daardoor uit hun oorspronkelijke positie raken.
Onvoldoende bevestiging:
Als de nokvorsten oorspronkelijk niet goed zijn bevestigd of als er onvoldoende ondersteuning is, kunnen ze los komen te liggen.
Onjuiste installatie:
De nokvorst kan ook slecht geïnstalleerd zijn. Denk aan gebruik van verkeerde mortel, te weinig mortel of een slechte verdeling. Maar ook het gebruik van goedkope clips van bv matig RVS kan leiden tot problemen.
Als de nokvorsten goed en niet beschadigd zijn kunnen we ze opnieuw monteren met een moderne mortel zoals Flexim. Deze dakmortel is enorm sterk, blijvend elastisch en kan meebewegen bij beweging van het dak.
Inspectie:
We gaan uw dak op en bekijken de nokvorsten van dichtbij om de oorzaak en de omvang van het probleem vast te stellen.
Herbevestiging:
In de meeste gevallen gaan de nokvorsten niet zomaar kapot en kunnen we opnieuw bevestigen met behulp van een dakmortel zoals Flexim. De beschadigde mortel moet worden verwijderd en vervangen door nieuwe mortel.
Reparatie of vervanging:
Als de nokvorsten ernstig beschadigd zijn, bijvoorbeeld doordat er grote hoeken uitgebroken zijn en daarom niet meer herstelbaar zijn, moeten deze worden vervangen door nieuwe nokvorsten.
Veroudering:
Nokvorsten kunnen net als dakpannen verouderen en poreus worden. Ze zijn over het algemeen gemaakt van materialen als klei, beton of natuursteen. Hoe goed het ook is, het ligt in weer en wind, na verloop van tijd verslijt het en wordt het broos. Als ze dan verschuiven is de kans op breken groter.
Weersinvloeden:
Extreme hagelstenen, vorst en wind kunnen de nokvorsten beschadigen of breken. Een voorbeeld is wanneer stijve mortel gebruikt is, de nokvorst wil bewegen maar de mortel dit tegenhoudt en deze daardoor breekt.
Niet goed geïnstalleerd:
Nokvorsten die niet goed zijn geïnstalleerd zijn veel kwetsbaarder voor schade.
Mos & algen:
Als er mos of alg op de nokvorsten groeit, kan dit de materialen beschadigen en tot breuk leiden.
Nokvorsten moeten hersteld en vervangen worden.
Inspectie:
We gaan uw dak op en bekijken de nokvorsten van dichtbij om de oorzaak en de omvang van het probleem vast te stellen.
Verwijderen van kapotte nokvorsten:
De beschadigde nokvorsten moeten voorzichtig worden verwijderd om verdere schade te voorkomen.
Nieuwe nokvorsten plaatsen:
De nieuwe nokvorsten moeten stevig worden bevestigd met geschikte mortel zoals Flexim dakmortel en/of bevestigingsclips, zodat ze op hun plaats blijven.
Als het dakwerk niet goed is uitgevoerd, zal dit in bijna alle gevallen leiden tot lekkages.
Slechte installatie:
Het dak en gebruikte materialen zijn niet volgens de juiste specificaties geïnstalleerd. Van een verkeerd type dakbedekking tot fouten bij het aanbrengen van daklagen.
Weinig vakmanschap:
Helaas is dakdekker geen beschermd beroep. Er zijn heel wat ‘dakdekkers’ actief die ons mooie ambacht een slechte naam geven. Een gebrek aan kennis van de materialen en installatie of ervaring / vaardigheid van de installatie kan ervoor zorgen dat de dakbedekking niet goed is aangebracht en nooit zijn beoogde levensduur zal halen.
Gebruik van goedkope materialen:
Wij werken heel bewust met A-kwaliteit dakbedekking. Maar als consument heeft u weinig kennis van de dakrollen die bij u op het dak worden gelegd. Wanneer materialen van lage kwaliteit worden gebruikt heeft de dakdekker meer marge – maar leidt dit nagenoeg altijd tot vroegtijdige slijtage en problemen met het dak. Een dak krijgt nogal wat te voorduren. Van extreme hitte tot langdurige onderdompeling, tot extreme kou en vorst. Goed materiaal is hier uitvoerig op getest.
Geen goede voorbereiding:
Wanneer er geen aandacht wordt gespendeerd aan de voorbereiding zoals onderzoek naar de dakondergrond of eerdere werkzaamheden nagaan zoals het aantal bestaande lagen zal dit snel leiden tot lekkages en andere problemen.
Als u denkt (of merkt) dat het dakwerk niet goed is uitgevoerd, neem dan gerust contact met ons op. We kunnen de werkzaamheden voor uw controleren en waar nodig correct herstellen voordat er grote schades ontstaan.
Als het dakwerk onkundig is uitgevoerd kunnen we hier foto’s van maken die u kunt gebruiken bij eventuele juridische stappen. Tegelijk moet daarbij gezegd worden dat we vooral zien dat er teveel geld wordt gevraagd voor kleine klusjes en ‘wanprestaties’.
En hoe gek het ook klinkt is dat niet strafbaar. Wel kunt u hier civiel tegen procederen, maar die kosten liggen vaak zo hoog dat veel mensen hier niet voor kiezen. Bekijk dus vooral vooraf of een bedrijf klopt, bijvoorbeeld door de reviews en inschrijving te controleren.
Er zijn veel redenen waarom een lekkage bij de dakkapel kan optreden. Van de dakbedekking zelf tot het loodwerk (of loodvervanger), van daktrim tot aansluitingen aan het dak en de waterafvoer. Voorbeelden zijn:
Lood dakkapel kapot of licht niet goed:
Het lood (of de loodvervanger) die gebruikt is bij de dakkapel kan beschadigd zijn geraakt of uit positie zijn gekomen. Het water vindt een weg achter het lood door en u heeft een lekkage. Deze lekkage is bijna altijd eenvoudig op te lossen.
Slechte afdichtingen:
Als de afdichting rondom de dakkapel niet goed is geïnstalleerd of in de loop der jaren versleten is geraakt, kan water binnendringen.
Dakbedekking kapot of los:
In veel gevallen gaat het om een plat dak met of zonder isolatie. Deze moet u net als ieder plat dak zien als een los dak. Hierbij kan het bitumen los zijn, beschadigd zijn of ergens niet goed aansluiten wat zorgt voor lekkages.
Geen goede afvoer van water:
Van lekkages rondom de afvoer, tot een afvoer zelf die niet goed functioneert of verkeerd ontworpen is. Als het water niet op de juiste manier weg kan, dan gaat het zelf een weg vinden.
Constructie van dakkapel zelf:
Het kan ook nog zijn dat de dakkapel zelf niet goed afsluit. Van verouderde kitranden tot rot hout en fouten in de constructie.
Hoger liggend probleem:
Niet elke dakkapel lekkage komt van de dakkapel. Zo kan het ook zijn dat water vanuit een kapotte hoger gelegen dakpan of nokvorst al onder de dakbedekking is gekomen en vanuit daar onder de dakbedekking van de dakkapel komt. Prima op te lossen, maar het is wel een lekkage die onderzocht moet worden.
De reparatie van de dakkapel lekkage is geheel afhankelijk van de oorzaak. Zo kan het zijn dat het lood simpelweg opnieuw vastgezet moet worden, dat aansluitingen niet goed afdichten, plaatwerk vervangen moet worden of dat er een nieuwe laag op het dak moet komen omdat de huidige laag los, verweerd of beschadigd is.
Door een inspectie kunnen we de oorzaak van de lekkage achterhalen en deze voor u repareren. Maar de oorzaak kan zo divers zijn dat we deze erg lastig op voorhand kunnen geven. Bij de inspectie van uw dakkapel zien we de oorzaak wel en kunnen we u een prijs voor het herstel geven. In bijna alle gevallen geldt dus dat u de lekkage het beste meldt via het meldformulier of ons belt voor een afspraak.
Lekkages rond de schoorsteen komen regelmatig voor. Een schoorsteen moet gezien worden als een dak doorvoer. Deze onderbreekt namelijk het dakvlak. Er is dus altijd een aansluiting op de schoorsteen nodig waardoor het water op het dak terecht komt en niet eronder.
Meestal zien we lekkages door de loodslabben (of loodvervangers) rondom de schoorsteen. De slootslabben liggen in de regel in een voeg welke werd dichtgezet met mortel. Het lood zelf is stevig, maar beweegt ook door weersinvloeden. Als deze voeg na verloop van tijd poreus wordt kan deze gaan afbrokkelen en komt het lood los te liggen.
Poreus metselwerk van de schoorsteen kan variëren van gescheurde bakstenen tot losgeraakte voegen en combinaties ervan. Wanneer de rest van de schoorsteen nog goed is, kan dit opgelost worden door de schoorsteen opnieuw te laten voegen of een enkele steen te vervangen. Zo kan het zijn dat de voegen beschadigd zijn, water in de schoorsteen dringt en deze bij strenge vorst de rest van de schade veroorzaakt.
In ernstige gevallen kan het zijn dat de schoorsteen zo verweerd is dat deze opnieuw moet worden opgemetseld.
Het kan zo eenvoudig zijn als een schoorsteenkap die losgewaaid is en de schoorsteen niet meer goed afdekt. Oudere schoorstenen werden nog wel eens met dekstenen of cement afgedekt. Ook hier kan door beschadiging, poreusheid of scheurvorming de oorzaak van de lekkage liggen. Water wordt niet meer tegengehouden en loopt in de schoorsteen. Vanuit daar zoekt het een weg uw woning in. De oplossing hangt hier weer af van de oorzaak. Zo kan het zijn dat we de kap terug moeten zetten en in een paar minuten klaar zijn, of dat door beschadigingen een nieuwe kap of (kunststof) dekplaat moet worden geplaatst.
Om een lekkage aan de schoorsteen op te lossen neemt u contact met ons op om een inspectie aan te vragen. We spreken een datum af die u ook uitkomt en komen uw schoorsteen controleren. Vanuit onze bevindingen krijgt u een prijs waar wij het voor kunnen repareren. Als u hiermee akkoord bent losse we de lekkage voor u op. Is het iets kleins dan kunnen we dat in sommige gevallen direct voor u regelen. Bij grotere reparaties plannen we dit voor u in.
We doen niets zonder uw akkoord, zodat u altijd exact weet waar u aan toe bent.
Een lekkage van plat dak met bitumen dakbedekking kan zowel vanuit het dakvlak zelf als van de aansluitingen komen. Nadeel is hierbij dat het dak vlak is en het water hierdoor best wat routes af kan leggen. Hoewel lekkages over het algemeen wel in de buurt van de lekkage sporen te vinden is. Waar kan een plat dak allemaal gaan lekken en hoe lossen we het op?
Te beginnen met de makkelijkste, er zit een gat in het dak. Dit kan het gevolg zijn van iets scherps zoals takken, schroeven of gereedschap. Maar wat ook kan gebeuren is dat het dak op een hete dag belopen wordt en een scherp steentje (bijvoorbeeld van de ballast laag) het bitumen heeft doorboord.
Goede bitumen dakbedekking is een robuuste dakbedekking met een zeer lange levensduur. (Gemiddeld 30 jaar). Maar ook bitumen verweerd.
Bitumen krijgt te maken met enorme temperatuurschommelingen. Wanneer de zon op het zwarte dak worden temperaturen tot 70° C gemeten. In de nacht koelt het dak onder invloed van condens dan weer enorm af. En in de winter kan de vorst het bitumen juist weer uitharden. En toch kan het dit wel 30 jaar volhouden.
Uiteindelijk zorgen al weersinvloeden voor rek en krimp, verharding en weer zacht worden. Na verloop van tijd zorgt dit voor ‘verwering’ en ontstaan kleine barstjes en scheurtjes in het oppervlak. Deze scheurtjes zijn niet direct lekkages, maar zo’n haarscheurtje in de winter, kan in de zomer een kleine scheur in het bitumen worden. En dan is het wel lek.
Een regelmatige controle van het dak kan de lekkage voorkomen. Als het dak nog goed is geven we u dat aan – maar wanneer we tekenen van verwering zien, raden we u ook aan om een nieuwe laag te laten leggen.
Bij het leggen van bitumen worden er stroken bitumen op een onderlaag of bestaande bitumenlaag gebrand. Deze stroken worden overlappend geplaatst. Wanneer dit niet zorgvuldig gebeurt, kunnen op deze naden lekkages ontstaan doordat een deel van de naad los laat, of nooit echt waterdicht is geweest.
Wanneer een naad niet goed aansluit, kan er water onder de dakbedekking komen. Als dit water niet weg kan ontstaan er blazen in het dak, en zaken als houtrot en schimmel. Als het wel weg kan zoekt het water een weg naar binnen en ziet u een lekkage aan de binnenzijde.
Als een lekkage op de naad snel wordt gezien en aangepakt valt de schade vaak nog wel mee, wanneer hier langer mee wordt gewacht kan er flinke schade aan het dak zelf ontstaan. Dit komt omdat een deel van het water in het dakbeschot zal trekken. Met rot, of corrosie tot gevolg. Of water dat niet weg kan gaat bevriezen en het bitumen los kan trekken van de ondergrond.
Als het bitumen verder nog goed is, is het repareren van een losse naad is niet veel werk. Vaak volstaat het om het bitumen lokaal te openen zodat het water onder het bitumen kan worden verwijderd. En hier vervolgens een reparatiestuk op te branden.
In eerste instantie kan bitumen prima tegen water. Het is niet voor niets een dakbedekkingsmateriaal. Een slechte afvoer is dus geen probleem dat met spoed wordt opgelost – maar u moet het wel oplossen.
Als er steeds water op het dak blijft staan zal het dak sneller verouderen. Van mos en algen tot vorst. Als een lekkage zich voordoet, komt ook al dat water naar binnen. Dat moet voorkomen worden.
We raden aan om uw dak minimaal 2x per jaar te inspecteren en onderhouden. Van bladeren tot controle van de afvoer. Dit kunt u zelf doen of laten doen. (Zo min mogelijk midden op een hete dag uiteraard). Als de afvoer goed is maar het water loopt niet weg kan het dak verzakt zijn. We kunnen dit eventueel uitvullen, of bijvoorbeeld een extra uitloop op het dak maken ter plaatse van de verzakking.
Als specialist in bitumendaken is er geen enkele klus die wij niet op kunnen lossen met betrekking tot bitumendaken.
U kunt er meer over lezen op onze pagina ‘dakdekker voor plat dak’. Heeft u op dit moment een probleem of lekkage van uw plat dak? Neem dan contact met ons op, of meld deze via ons meldformulier.
Lekkages rondom de daktrim kunnen om verschillende redenen optreden. De daktrim zelf kan losgekomen zijn van de ondergrond, beschadigd zijn of de bitumenlaag kan los zijn gekomen van de daktrim waardoor water onder de daktrim terecht komt.
Een daktrim wordt vastgezet op de dakrand. Vaak is dit een houten rand en wordt de daktrim met schroeven of spijkers hierop bevestigd. Beweging of corrosie kunnen ervoor zorgen dat een daktrim los komt van de dakrand. Op dat moment kan het alle kanten op gaan. Het kan nog jaren goed blijven, of al snel tot lekkage leiden. In de regel wordt daktrim niet opnieuw vastgemaakt maar vervangen. Een daktrim komt namelijk niet zomaar los. Er is een onderliggend probleem zoals houtrot, slechte bevestiging of losliggend bitumen waardoor de bevestiging kan gaan corroderen.
Is er een lekkage bij de daktrim dan is ons advies om deze te vervangen zodat de onderconstructie gecontroleerd kan worden. Waar nodig en mogelijk wordt de houten dakrand vervangen. Een nieuwe daktrim geplaatst waarna nieuwe stroken bitumen over de daktrim worden gebrand.
Zo bent u zeker van een goed bevestigde daktrim en een waterdichte aansluiting.
Laten we het zo zeggen, we zien het wel eens. Maar heel gebruikelijk is het niet en het heeft meestal te maken met een ondeugdelijke bevestiging bij de montage zelf.
Wanneer de bitumen topstrook (die tot in de rand van de daktrim hoort te lopen) los is gekomen kunnen we dit met speciale bitumenkit weer vastzetten. Hiervoor halen we de strook iets los zodat we het vuil en mos kunnen verwijderen. Daarna brengen we de kit aan en leggen het bitumen terug op zijn plaats.
Lekkages van een dakraam komen vaak voor, maar zijn meestal ook goed te verhelpen.
Een dakraam heeft meestal een eigen afwateringssysteem. Wanneer de afvoergoot van het dakraam verstopt raakt door bladeren, vuil, mos etc. kan het ervoor zorgen dat water via naden van het raam naar binnen komt of niet de route aflegt zoals het dakraam ontworpen is. In dat geval is schoonmaken voldoende.
Als het lood (of loodvervanger) rondom het dakraam beschadigd is, of niet goed is aangebracht, wordt water niet over het dak geleid maar komt het naar binnen. We controleren hierbij of alles nog goed zit – en waar nodig zorgen we dat het weer waterdicht gemaakt wordt.
Dakpannen (of andere dakbedekking) boven het dakraam kunnen niet goed zijn geplaatst of verschoven. Vaak wordt voor het plaatsen van een dakraam in bestaande dakpannen gezaagd en het komt voor dat hierbij de pannen niet meer stevig op het dak liggen. Als ze dan verschuiven lijkt de lekkage van het dakraam te komen, maar ligt de daadwerkelijke lekkage hoger op het dak.
Als het dakraam niet goed is geïnstalleerd of als er problemen zijn met de afdichting zoals vervuilde of verweerde rubbers kan hierdoor lekkage optreden. Waar mogelijk kunt u deze reinigen of vervangen met nieuwe rubbers en afdichtingen. Komt u er niet uit, dan komen we u hier graag bij helpen.
Als een van de meest gebruikelijke vormen van dakbedekking voor schuine daken komen lekkages van een pannendak natuurlijk vaak voor. Het komt bijna altijd neer op ofwel de nokvorsten of loodwerk aansluitingen, of de pannen zelf. Zo kunnen:
Verschoven dakpannen zorgen voor lekkages doordat het dak niet meer goed wordt afgedicht. Water loopt over de pannen naar de dakgoot. Door hevige windstoten, zeer sterke trillingen zoals ontploffingen of zwaar verkeer, maar ook door bv. mosgroei, kunnen dakpannen van hun plek verschuiven.
Er ontstaat hierdoor een opening in het dakoppervlak waardoor water onder de dakpannen kan komen. Als pannen verschoven zijn is het een kwestie van deze terug te leggen. De verschoven pannen liggen lang niet altijd direct in de buurt van de lekkage. Balkwerk kan het water naar een andere plek leiden, maar ook het waterdichte membraam onder de pannen kan ervoor zorgen dat het water van verderop het dak zijn weg gevonden heeft.
Beschadigde dakpannen, zoals gebarsten of gebroken pannen leiden idem tot dit soort lekkages. We zoeken de beschadigde pannen op en vervangen deze door hetzelfde type dakpan. Wegen veroudering en verkleuring kan hierbij kleurverschil optreden tussen de bestaande en nieuwe pannen.
Een oude dakpan wordt poreus en neemt vocht op. Ook worden ze gevoeliger voor schade. U kunt dakpannen controleren door erop te tikken. Een nieuwe dakpan heeft een heldere klank. Een verouderde dakpan bevat vocht en zal dof klinken als u erop tikt.
Een oude dakpan hoeft niet altijd duidelijke zichtbare schades te hebben om toch voor lekkages te kunnen zorgen.
Voor sterk verouderde daken zijn er niet enorm veel opties. In de gaten houden en pannen stapsgewijs vervangen bij nieuwe lekkages is een optie, maar vaak is een nieuw pannendak de enige juiste optie. Kiest u voor een nieuw pannendak dan is het wel slim om deze direct te laten isoleren. De extra kosten vallen bij vervanging erg mee, aangezien het dak toch open ligt.
Hoewel we veelvoorkomende lekkages hebben behandeld zijn er veel meer redenen waardoor lekkages op kunnen treden.
Wat de reden voor uw lekkage ook is, wij vinden het en lossen het op. Lekkages zijn ons specialisme. We zijn altijd weer trots als we een lekkage voor u mogen oplossen en u met goede oplossingen en adviezen mogen helpen.
De inspectie zelf is kosteloos, u betaald alleen als u de lekkage laat repareren. En daarbij weet u vooraf wat de kosten zijn. Zo zien wij ons ambacht als dakdekker graag; eerlijk en net werk waardoor ons mooie beroep weer een goede naam kan krijgen.